- ЗӨВЛӨГӨӨ -
Хоол хүнсээ тохируулж хэрэглэх нь эрүүл амьдарлын үндэс билээ.
Зохистой хооллох нь ямар ашигтай байдаг, мөн Монгол хүн ямар хоол идвэл байгаль цаг уур, бидний биеийн онцлогт тохирох талаар Нийгмийн Эрүүл мэндийн Үндэсний төвийн (НЭМҮТ) хоол судлалын албаны эрдэм шинжилгээний ажилтан Д.Ганболороос дараах мэдээллүүдийг авлаа.
Уураг, нүүрс ус, өөх тос, эрдэс бодис, амин дэм, ус зэрэг зургаан төрлийн шим тэжээлийн бодисыг бид 6 бүлэг хүнсний бүтээгдэхүүнээс авдаг. Үүнд, үр тариа, мах, ногоо, жимс, сүү, тос гэсэн 6 бүлэг хүнсний бүтээгдэхүүн орно. Эдгээрийг зөв зохистой тохируулж хэрэглэж байж эрдэс бодис, шим тэжээлийг хангалттай сайн авч чадах юм.
Манай улс маш эрс тэрс уур амьсгалтай орон учраас Монголчууд цаг агаарынхаа нөхцөл байдалдаа тааруулж аль болох амин дэмээр баялаг, шим тэжээллэг эрүүл хоол хүнсийг сонгож хэрэглэх хэрэгтэй талаар Д.Ганболор зөвлөж байлаа.
Судалгаагаар Монгол хүн бүрийн хоногт авах илчлэгийн хэмжээ харилцан адилгүй байдаг байна.
2017 онд Эрүүл Мэндийн сайдын (ЭМС) судалгаагаар хоногийн хоол хүнсээр авбал зохих илчлэг, үндсэн шимт бодисын зөвлөх хэмжээг баталжээ. Энэ хэмжээгээр:
Хүүхэд, өсвөр нас:
Нас |
Эрэгтэй |
Эмэгтэй |
1-3 |
1060 ккал |
980 ккал |
4-6 |
1470 ккал |
1330 ккал |
7-10 |
1820 ккал |
1650 ккал |
11-14 |
2500 ккал |
2170 ккал |
15-18 |
2700 ккал |
2280 ккал |
Насанд хүрэгчид:
Нас |
Эрэгтэй |
Эмэгтэй |
18-29.9 |
2400 ккал |
1990 ккал |
30-59.9 |
2380 ккал |
1850 ккал |
Хоногт авах илчлэгийн тоог 100 хувь гэж үзвэл:
Судалгаагаар халдварт бус өвчлөлийн шалтгааны 80 хувь нь хоол хүнснээс шалтгаалдаг гэж үздэг.
Сүүлийн үед зохисгүй хооллолтоос болж илүүдэл жин, таргалалт ихсэж байна. НЭМҮТ-өөс 2013 онд халдварт бус өвчин, осол гэмтлийн шалтгаан, эрсдэлт хүчин зүйлсийн тархалтын шаталсан судалгааг хийжээ.
Судалгааг 15-64 насны 6,013 хүний дунд явуулсан байна. Тэдгээрээс 34.8 хувь нь илүүдэл жинтэй байсан ба эрэгтэй 33.9 хувь, эмэгтэй 35.7 хувь эзэлжээ. Харин таргалалаттай хүн амын эзлэх хувь 19.7 хувь байснаас эрэгтэй 15.2 хувь, эмэгтэй 24.2 хувь байсан байна. Тиймэс та бүхэндээ зохистой хооллолтын хамгийн энгийн 11 зөвлөмжийг өгч байна.