Нэгдсэн Үндэстний Байгууллагын Хүнс, хөдөө аж ахуйн байгууллагаас “Дэлхийн хүнсний өдөр”-ийг 1981 оноос эхлэн жил бүрийн 10 дугаар сарын 16-нд тэмдэглэж ирсэн уламжлалтай билээ.
Жил бүр энэхүү хурлыг зохион байгуулснаар:
НҮБ-ын Хүнс, хөдөө аж ахуйн байгууллагын Шадар суурин төлөөлөгч Г.Нямжаргал “Дэлхий нийтээрээ 38 дахь удаагаа Дэлхийн хүнсний өдрийг тэмдэглэж байгаа ба энэ жил "Бидний үйлдэл, бидний ирээдүй: Өлсгөлөнгүй дэлхий-2030” уриан дор тэмдэглэж байна.
Манай Улсын хүнс хөдөө аж ахуйн салбарын хөгжил сүүлийн үед эрчимжиж байна гэж хэлж болно. Тус салбарын экспортын нөөц бололцоо ч мөн сүүлийн үед өргөжих болсон. Жил бүр оюутан судлаачдын шинэ судалгааны ажил, шинэ гарцыг бид сонсож, хүлээн авснаар салбарын хөгжил, дэвшилд үнэтэй хувь нэмэр оруулна гэж бодож байна” гэлээ.
Энэ жилийн эрдэм шинжилгээний хурлыг “Хүнсний аюулгүй байдал, хүнсний экспорт-2018” сэдвийн хүрээнд Хүнс, хөдөө аж ахуй, хөнгөн үйлдвэрийн яамнаас НҮБ-ын Хүнс, хөдөө аж ахуйн байгууллагын Монгол Улс дахь суурин төлөөлөгчийн газар, Монголын хүнсчдийн холбоо болон “Каритас Монгол” олон улсын байгууллагатай хамтран зохион байгуулж байгаагаараа онцлогтой аж.
Хуралд Хөдөө аж ахуйн их сургууль, харьяа хүрээлэнгүүд, Дархан дахь салбар сургууль, Шинжлэх ухаан технологийн их сургууль, Монгол Улсын их сургууль, Анагаахын шинжлэх ухааны үндэсний их сургууль, Нийгмийн эрүүл мэндийн үндэсний төв, Идэр их сургууль, Технологийн дээд сургууль, Хүнсний аюулгүй байдлын шинжээчдийн холбоо, “Макс центр”, “Монбиофарм” ХХК зэрэг олон сургууль, судалгааны газраас судлаачдын нийт 35 илтгэл ирүүлснээс нийт 20 судалгааны ажлыг шалгаруулж ийнхүү өнөөдөр хэлэлцэж байна.
Тэргүүн, дэд, тусгай байрт шалгарсан оюутан, судлаачдын шагналыг маргааш “Дэлхийн хүнсний өдөр”- ийг тэмдэглэх ёслолын арга хэмжээний үеэр гардуулах юм байна.